Julkaistu: maaliskuu, 3, 2022

Tapojärvellä työskentelevät Anssi Rytkönen ja Juho-Ville Koskela aloittivat rallikauden SM1-sarjassa aivan uudella autolla.
Skoda Fabia R5 on tehdastekoinen kilpa-auto, jossa on nykyaikainen voimansiirto, alusta ja paljon modernia tekniikkaa. Se reagoi herkästi ja vaatii kuskilta tarkkuutta, jotta siitä saa kaiken hyödyn irti. Auto on erilainen kuin yksikään aiemmista kilpaparin ajopeleistä.
SM1-sarjassa ajetaan kauden aikana kaikkiaan seitsemän osakilpailua. Luokassa kisaa noin 20 autokuntaa ja taso on äärimmäisen kova.
Suomen rallin kuninkuusluokan ensimmäinen osakilpailu Rovaniemen Tunturirallissa sujui tapojärveläisparilta kohtuullisen hyvin, ja loppupisteissä sijoitus oli kuudes.
Kauden toisessa osakilpailussa Riihimäellä lumi pöllysi ja lopulta auto kaivettiin takaisin radalle lapioiden voimin.
– Auto on herkkä reagoimaan, eikä nuotin lukemisessa ole taukoa. Koko ajan tapahtuu, ja tapahtuu nopeasti. Ihan vielä ei olla auton kanssa sujut, mutta koko ajan saadaan lisää kokemusta, Koskela kommentoi.
– Tälle kaudelle ei ole asetettu mitään tulostavoitteita. Ajetaan paljon testejä ja pyritään saamaan parempia EK-aikoja. Loppusyksystä ehkä parempia sijoituksiakin. Kisaamme kavereita vastaan, joista osa ajaa ammatikseen ja myös MM-rallia. Jos tällä kaudella ollaan 5. tai 6. paikkeilla sarjapisteissä syksyllä, se olisi tulos, josta on hyvä jatkaa, Rytkönen laskee.
Anssi Rytkösellä on takataskussaan yksi Suomen mestaruus rallista ja kaksi Suomen mestaruutta Ralli sprintistä. Mies ajoi ensimmäisen kilpailunsa vuonna 1999.
Kartturina toimiva Juho-Ville Koskela on omistanut kilpailulisenssin vuodesta 2010 lähtien ja hänen uransa paras sijoitus on viime kaudelta saatu SM-pronssi.
Parivaljakko on ajanut yhdessä noin 40 kilpailua vuodesta 2017 lähtien. Koskela kuvaa Rytköstä kovahermoiseksi kuskiksi. Rytkönen nimeää Koskelan ns. konttoripäälliköksi, joka hoitaa kartturin hommien lisäksi paljon harrastukseen liittyviä juoksevia asioita.
– Tämä on tiimilaji, jossa ajetaan 20 prosenttia ja tallissa touhutaan 80 prosenttia. Ajaminenhan se on paras osuus, mutta siitä ei nauti, jos kalusto ei ole kunnossa. Olemme onnekkaita, että meillä on hyvä ja innostunut tiimi sekä talkooporukka, Koskela kiittää.

Työ ja ralli yhdistää

Anssi Rytkönen työskentelee Tapojärvellä kaivospalveluiden johtajana. Juho-Ville Koskelan titteli on varastomies. Kisaparin autoa koristaa Tapojärven ja Hannukainen Miningin värikkäät logot.
Työnantajan tuki lajia kohtaan ei ole kuitenkaan pelkkää sponsorointia. Parhaimmillaan se on yhteistä intohimoa autourheilua kohtaan.
Keminmaassa sijaitsevan Tapojärven keskuskorjaamon alueella on lukuisia yrityksen logoilla varustettuja jokamiesluokan autoja, kenties muutaman muunkin rallilajin auto.
Osa Tapojärven työntekijöistä kisaa myös e-urheilun puolella ajaen muun muassa Sim-racingia.
Tapojärvi-konsernin omistajat Markku ja Pertti Tapojärvi ovat kokeneita autourheilijoita ja toimivat lajin innostajina ja esimerkkeinä erilaisia moottoriurheilulajeja harrastaville työntekijöilleen.
– Saamme omistajilta paljon näkemystä ja vinkkejä lajissa kehittymiseen. Esimerkiksi Pertti on tosi analyyttinen ja hän antaa meille sellaisia tärppejä, joita emme välttämättä olisi itse huomanneet, Koskela kommentoi.
Tapojärvi mahdollistaa tavoitteellista urheilua harrastavien työaikajärjestelyt siten, että työntekijät voivat tarvittaessa osallistua kilpailuihin.
– Ralli vaatii rahallisesti ja ajallisesti valtavia panostuksia. Esimerkiksi minun työajat sovitaan hyvissä ajoin ja työt tehdään joko ennakkoon tai viikonloppuisin, Koskela taustoittaa.
Parhaillaan Rytkönen-Koskela valmistautuu SM-rallin kolmatta osakilpailua varten. Kisat ajetaan 4.-5. maaliskuuta Kuopiossa.
– Ymmärrämme olevamme onnekkaita, että pystymme ajamaan SM-sarjaa huippuvehkeillä näin mahtavassa tiimissä, Rytkönen kiteyttää.‍