Från en transportverksamhet till en föregångare inom cirkulär ekonomi

Tapojärvi är ett tredje generationens familjeföretag. Företaget har sina rötter är i Lappland. Företagets principer och verksamhet bygger på de värderingar som efterlevs av Esko och Orvokki Tapojärvi.

1950-talet

Esko Tapojärvi anställde sig själv som 14-åring och utförde diverse ströjobb så fort det fanns lite pengar att tjäna. Esko gick aldrig ur skolan eftersom han var för ivrig med att kavla upp ärmarna och börja jobba.

Som ung vuxen blev Esko förälskad och köpte en bil på sin sista dag som ungkarl.

På den tiden fanns det inte många färdtjänstleverantörer och Esko såg en möjlighet.

Den 27 oktober 1955 köpte Esko Tapojärvi en Pobeda och startade sin egen verksamhet.

Snart började familjen att växa.

1960-talet

Till en början tillhandahöll verksamheten taxitjänster. Entreprenören tyckte om att köra bil och tecknade sitt första transportavtal med Muonios skolstyrelse. Företaget fick i uppdrag att tillhandahålla transporttjänster för eleverna på Kihlankis skola.

Under den första dagen fattade skolan eld och Eskos första uppgift blev att köra en lärare till sjukhuset.
Trots motgångarna fortsatte Esko och utökade sin verksamhet. Snart var mannen ansvarig för att transportera mjölk åt Valio till Kaukonen i Kittilä.

Upp till två fordon användes för att tillhandahålla denna tjänst. Verksamheten började även att transportera grus för vägbyggnadsprojekt.

1966 flyttade Esko Tapojärvi till Helsingfors för att transportera grus för Tauno Valos räkning.

Familjen var ofta på resande fot och flyttade efter nya affärsmöjligheter.

Livet var inte lätt under de första åren av verksamheten. Orvokki ansvarade för att uppfostra barnen, hugga ved och ta hand om familjens hem. Utöver allt detta transporterade Orvokki reservdelar till arbetsplatserna och tog med mat till arbetarna som arbetade dygnet runt. Fast det var värt det: glada och friska medarbetare är företagets viktigaste resurs.

1970-talet

Under en natt 1972 fick Esko Tapojärvi ett telefonsamtal. Han blev ombedd att komma till Kolari och täcka upp för en annan tjänsteleverantör. Hans jobb var att transportera krossad sten vid Rautuvaaras gruva.
Det slutade med ett långt uppdrag för jobbet varade i 16 år. Under detta uppdrag var verksamheten tvungen att utöka sin utrustningsarsenal och personal, och börja utveckla andra tjänster för sina kunder.

1980-talet

I takt med att verksamheten expanderade döptes företaget om till Maansiirtoliike Tapojärvi Ky. Esko ägde majoriteten av aktierna och hans äldsta son Markku blev till Eskos affärspartner.

Regionen Kolari drabbades hårt när gruvan stängdes. Tapojärvi hade tur eftersom de kunde erbjuda sina anställda arbete i Sea Lapland. 1985 fick Tapojärvi uppdraget att arbeta vid Kemigruvan i Outokumpu.

Tre år senare ingick företaget ytterligare ett kontrakt med ett stålverk i Torneå. Det var då företaget introducerades för arbete med slagg.

Tapojärvi utförde maskinentreprenad åt Suomen Kuonajaloste (SKJ-företag). Företaget fick inte bara i uppdrag att utföra lastning utan (på Outokumpus begäran) började forska om slaggbehandlingsmetoder tillsammans med SKJ och Outokumpu.

1990-talet

Tapojärvis bruksservice utökades till Brahestad. Gruvkontraktet i Kemi fortsatte att växa.

1995 överfördes verksamheten till nästa generation. Samtidigt gick Veljekset Tapojärvi Oy som ägs av Eskos söner samman med företaget. Vid denna tidpunkten var Tapojärvi engagerat i maskinentreprenadprojekt över hela Finland.

1999 byggde SKJ-företag ett ferrokromraffinaderi i Torneå. Som delägare var Tapojärvi ansvarig för den främre delen av raffinaderiet.

Bröderna var intresserade av utvecklingen av en cirkulär ekonomi. De trodde också på de nya ekonomiska möjligheter som slaggbehandlingen genererade.

2000-talet

I takt med att företagets verksamhet blev mer mångsidig ändrades företagets namn till Tapojärvi Oy under millennieskiftet.

Ett par år senare förvärvade Tapojärvi hela ferrokromraffinaderiet i Torneå. Företaget började utveckla återvinningen av ferrokrom tillsammans med Outokumpu. Flera projekt lanserades för att möta kundernas behov och problem.

Tapojärvi satsade på utveckling och anställde fler arbetare och experter. Under 2007 började företaget designa en process för raffinerad slaggbehandling av stål. Ett par år senare upprättades ytterligare ett raffinaderi i syfte att bearbeta slagg av rostfritt stål.

Tapojärvi blev alltmer intresserad av industriella biprodukter.

Företagets brukstjänster växte också snabbt. Det slöts fler kontrakt och antalet anställda ökade. Tapojärvi ingick till exempel ett kontrakt med guldgruvan i Kittilä.

2010-talet

Under 2010-talet specialiserade sig Tapojärvi på tre områden: cirkulär ekonomi, gruvtjänster och brukstjänster. Tapojärvi har vuxit till en koncern som består av till exempel Tapojärvi Sverige Ab, Tapojärvi Italia S.r.l och Hannukainen Mining Oy.

Esko Tapojärvi är över 80 år men följer fortfarande aktivt den nya generationens arbete.

Han är glad över att Tapojärvi har startat projektet om att öppna gruvan i Kolari igen med dess inhemska resurser.

"Det känns som att företaget återvänder till sina rötter – där jag först startade verksamheten. Det är företagarens ansvar att se till att dess anställda har arbete", säger Esko Tapojärvi.

2020-talet

Under 2020-talet kommer Tapojärvis verksamhet att fortsätta att specialisera sig på gruvtjänster, industriell cirkulär ekonomi och teknik. Företagets tredje raffinaderi byggs i Italien. Tapojärvi kommer att lansera produktionen av gruvtjänster vid Siilinjärvi-gruvan i Yara. Det är det första servicekontraktet av allianstyp i Finland. De cirkulära ekonomitjänsterna utvidgas till skogsindustrin.